ICAS International - redefining / standards

ICAS

ICAS Lifestyle

Letölthető
anyagok

Lelki egészség - magyarországi helyzetkép

Közismert, hogy sajnálatos módon a testi egészség mellett a lelki egészség területén is rosszabb a helyezet Magyaroszágon a nemzetközi átlagnál.
A legfrissebb felmérések alapján túlzás nélkül állítható, hogy a magyar népesség lelkiállapota nemzetközi összehasonlításban drasztikusan negatív.

Az alábbi ábra az IPSOS 2011. novemberében lebonyolított, 24 országra kiterjedő felmérésének eredményét összegzi. A felmérésben feltett kérdés a következő volt: "Mindent összevetve hogyan ítéli meg saját lelkiállapotát?"


Az "egyáltalán nem boldog" válaszadók aránya (18%) a nemzetközi átlag (4%) több, mint négyszerese(!), míg a "nagyon boldog" válaszadók aránya (6%) mindösszae a nemzetközi átlag (22%) közel negyede.

Az adatok arra is rámutatnak, hogy a helyzet a munkával rendelkezők közt sem jobb a munkanélküliekéhez képest. Sőt, a családok elsőszámú kenyérkeresői közt a "nagyon boldogtalanok" aránya 20%, és további 43% "nem igazán boldog". Ebben az alcsoportban tehát a két negatív kategória összesen 63%-ot tesz ki!